ЗА ТАСОС

Описание, информация, фериботи и забележителности на Тасос.

Тасос е гръцки остров, разположен в северната част на Егейско море, на няколко километра от континента. Най-близка точка е Керамоти, а разстоянието по вода от Кавала е около 20 км.

Остров Тасос е богат на история, култура, на пейзажи и не на последно място на гостоприемство. Пясъчни плажове, скалисти плажове, мраморни плажове и едно безкрайно, синьо и топло море. Освен, че е опасан от кристално сините води на Егейско море, Тасос крие в недрата си и множество руини от антични градове и е обвит в легенди, които му придават допълнителен чар.

Обраслите в зеленина склонове на Тасос крият красиви, стари планински села, закътани далеч от набезите на пиратите в миналото. Панагия – с близки една до друга къщи, колоритното Казавити, в което човек не само може да се полюбува на старинните къщи и църкви, но да се потопи в тишината, огласяна само от лястовиците и течащата планинска вода и забележителния заспал във времето Теологос, в който стародавната архитектура е съхранена, а традициите и обичаите – още живи.

Островът е известен с безкрайните маслинови гори (повече от 1 млн. дървета ), добивания млечнобял мрамор, известен по целия свят и с прочутия със своя аромат студено пресован зехтин. Не по-малко внимание заслужават обаче виното, пчелният мед и гостоприемството на местните хора.

Тасос има площ от около 385 кв. км и се обикаля за по-малко от сто километра по околовръстно шосе, предлагащо множество живописни гледки. Поради релефа на острова, само няколко пътя навлизат във вътрешността на планината, а нито един не я пресича. За обиколка на острова трябва да се предвиди един цял ден за да успеете спокойно да се насладите на гледките към морето и да разгледате населените места, да похапнете в някоя таверна на брега на морето или високо в планината.

В своята северна част Тасос е покрит с неочаквано гъсти за един гръцки остров борови гори. В южната част на острова растителността е доста по-бедна, а склоновете по-стръмни и каменисти. Затова пък повечето хубави, макар и малки, пясъчни плажове са именно там – в дъното на някое дълбоко врязало се в сушата заливче. В Тасос е много по-спокойно, отколкото на останалите популярни гръцки острови. Той остава относително незасегнат от комерсиализацията със запазена природа. Дори и „големите“ градове като „столицата“ Лименас, както и Лименаря предлагат сравнително спокойна атмосфера.

От Керамоти до Тасос пътят с ферибот отнема 30 минути. От Кавала до Тасос се пътува час и 30 минути с ферибот. Информация за актуалните цени и разписанието на фериботите можете да намерите на:
http://www.thassos-ferries.gr/

Остров Тасос няма собствено летище поради релефа си – планината просто не е оставила място за летище. Затова островът се обслужва от Международното летище на Кавала (KVA), намиращо се на 30 км източно от Кавала, до Хрисуполи – само на 11 км от Керамоти. Другото сравнително близко международно летище е Солун (SKG) на около 200 км. То поддържа редовни линии с почти цяла Европа.